PMR-rádió.


A PMR446 rádió (Personal Mobile Radio – személyi mobil rádió) egy nem engedélyköteles, elterjedt rádió kommunikációs eszköz. Hatótávolsága nyílt terepen átlagosan 2-10 km, városban kb. 300 m-8 km, de ez nagyban függ a tereptárgyak árnyékolásától. Két magaslat között például akár 30 km is lehet.


Műszaki adatok


A PMR446 rádió frekvenciája a 70 cm-es rádióamatőr sáv mellett, 446 MHz-en található. Az analóg PMR446 rádió részére 446,000 – 446,200 MHz közt 16 db 12,5 kHz-es csatorna van fenntartva. A 16 csatorna azt jelenti, hogy egy területen egyidőben legfeljebb 16 állomás adhat anélkül, hogy zavarnák egymást.446 Frekvencia


f(i) = 445993.75 + i * 12.5 [kHz]; i = [1..8]
Egy csatornán belül szelektív zajzár céljából 38 db CTCSS kód (Continuous Tone Coded Squelch System) választható, amely abban segít, hogy szelektálni lehessen azt, hogy ki kit hall. Tehát ha valaki a 12-es CTCSS kódot használja, akkor csak az azonos kódot alkalmazó állomásokat fogja hallani, viszont Őt az összes többi állomás vételezni fogja. Ezen kívül tovább szelektálhatunk a 83 DCS (Digital Coded Squelch) kóddal. Másrészt néhány készüléktípus beállítható úgy, hogy csak akkor kapcsolható adásra, ha a csatorna nem foglalt. CTCSS-frekvenciák (Hz):


CTCSS


Egyéb funkciók


Vox - hangvezérelt adásindítás A PMR rádiók többnyire rendelkeznek VOX funkcióval. Ez biztosítja a hangvezérelt adásindítást, vagyis azt, hogy adáskor nem kell kézzel nyomnunk a rádió PTT (adás-vétel váltó) gombját. A készülék használójának nem kell semmilyen vizsgát tennie. Azonban a készülék maximum 500 mW teljesítményt sugározhat (ERP - Effektív kisugárzott teljesítmény), a készülékhez külső antennát nem szabad hozzáilleszteni. Modulációs mód NBFM ( FM ). A használt frekvencia ( 446 MHz ) hullámhossza 67 cm, így a kézi készülékekbe is aránylag hatásos ( 17 cm-es ) antennát építhetnek. A rádiók félduplex összeköttetésre alkalmasak. Csak szimplex üzemmód!


PMR etikett


PMR-etikett Az alábbi szabályokat nem központi bizottság hozta, hanem a mindennapi rádiózás során - a józan ész és az udvariasság jegyében - maguktól fogantak. Köszönjük, hogy te is figyelembe veszed őket!


  • A PMR csatornákon - ahol ez törvényt nem sért - bárki szabadon rádiózhat. Senki nem "foglalhat" magának csatornát, nem zavarhat el másokat azzal a felkiáltással, hogy "ez itt a miénk!"

  • Amennyiben a helyzet azt diktálja, hogy egy adott csatornát mégis szeretnél szabadon tartani (hívást vársz, esetleg beszélgető-társaidat nehéz lenne össznépileg másik csatornára költöztetni), úgy a véletlen odatévedő rádióst röviden tájékoztasd a helyzetről, és barátsággal kérd meg, hogy váltson csatornát! Ha ezt ő sem tudja megtenni, akkor marad a KRESZ-ből jól ismert kölcsönös udvariasság.
  • Adásodat bárki hallhatja! Mondanivalódat ennek megfelelően árnyald: ne használj trágár kifejezéseket, és kerülj minden olyan témát, aminek biztosan nem a PMR a normális fóruma! (Etnikai problémák fejtegetése, bűncselekmények szervezése, szexuális tartalmú csevegés, durva reklám, stb.)
  • A PMR nem több órás csevegésre való. Ha mégis erre kell használnod a rádiót, keress beszélgetőpartnereiddel olyan csatornát, ahol biztosan nem zavarsz senkit!
  • Az adások között tartsunk néhány másodperc szünetet! Erre azért van szükség, hogy a beszélgetésbe bekapcsolódni kívánó rádiósoknak legyen módjuk bejelentkezni, ezt ugyanis egy túlságosan folyamatos forgalmazás esetén nem tudják megtenni
  • Ha szeretnél bekapcsolódni egy beszélgetésbe, az adások közötti szünetben röviden mondd be a neved! Ha a többiek ezt észlelik, akkor egyikük biztosan "szót fog adni" Neked, ekkor - főként ha ismeretlenekkel találkoztál össze - a beszélgetést kezdd bemutatkozással (név, helyszín, esetleg rádió típusa).
  • A PMR szabvány a maximális kimenő teljesítményt 500mW-ban határozza meg. Ennek oka, hogy a PMR nem a sok száz kilométeres beszélgetésekre jött létre, hanem a barátokkal, családdal való kapcsolattartásra néhány kilométeres körzetben. Ezért a PMR frekvenciákon ennél nagyobb teljesítménnyel adni igencsak illetlen dolog, mivel ezzel a környék rádiósainak életet nagyon megkeserítheted!
  • A szabvány szerint a készülékház és az antenna nem választható szét, külső antenna galvanikusan nem csatolható. A PMR rekordkísérletek alkalmával megesik, hogy – többnyire induktívan csatolt – külső antennával is kísérleteznek a résztvevők. Ezt a módszert a PMR-rádiósok alapvetően nem ítélik el – természetesen szigorúan csak akkor, ha a kísérlet során az adásteljesítmény az 500mW-ot nem haladja meg! Ha külső antennával kísérletezel, azt ne titkold el, adásodban említsd meg, milyen antennával beszélsz. Ha pedig antennás kísérleteddel zavarod a hagyományos kézi rádióval forgalmazókat, haladéktalanul függeszd fel a külső antenna használatát!

DPMR


A 2006-os év újdonsága a DPMR, amely egy digitális PMR446. A rendszer részére 446,100 – 446,200 MHz között 16 db 6,25 kHz-es csatorna van kiosztva, ezáltal az analóg változat 8 csatornája helyett itt kétszer annyi valódi csatornán folyhat majd hangátvitel.


Jog

A PMR446 rádióállomás nem tagja rádiószolgálatnak. A készülék előállítása, módosítása engedélyköteles, forgalomba hozatala bejelentésköteles. Forgalomba hozott készülék – változtatás nélkül – szabadon vásárolható, eladható, üzemben tartható.