Egy kis segítség a Red-Dot témában!


Pineapple

Alap Red-Dot: Lőfegyverek és más célzást igénylő eszközök számára nem-nagyító “nem távcső” célzó eszköz, amely megvilágított vörös pont formájában az előtte lévő tárgyat célozza meg más által nem látható módon. A vörös pontú célzó tipikus konfigurációja: egy döntött gömb “tört gömb” alakú tükör egy vörös fénykibocsátó diódával (LED) van megvilágítva. A tükör részlegesen ezüstözött, többrétegű, dielektromos dikroikus bevonattal rendelkezik. A használt led általában mélyvörös, 670 nanométeres hullámhosszú, mivel nagyon fényes és nagy kontrasztú. A led által generált pont méretét egy előtte lévő fém vagy bevont üvegből készűlt nyílás vezérli. A led mint fényforrás olyan újítás amely jelentősen javítja a látvány megbízhatóságát és általános hasznosságát. Nincs szükség más optikai elemekre a fény fókuszálására.

Használata: A céltávcsövekkel ellentétben a Red-dotok használatához mindkét szemünkre szükség van. Egyik szemünket a célponton tartjuk, másikkal a célzóberendezésbe nézünk. A látott képet agyunk összeköti és a piros pontot a célpontra helyezi. A célzóeszköz távcsővel szembeni előnye, hogy a piros pontot célzáskor nem kell az optika közepén tartani, ha a piros pontot bárhol a célponton látjuk, akkor az a célon van. Nem kell vesződni, hogy az optika közepén legyen a célkereszt, “parallax kompenzáció” ha látjuk a célkeresztet, akkor az a célon van.


Fajtái: A nyílt irányzékok olcsóbbak, viszont talán sérülékenyebbek és a gyengébb fajták napfény miatt kevésbé használhatóak. Léteznek olyan típusok amiknek állítható a fényerősségűk és választható a célzó típus megjelenítése.

tipus


A zárt irányzékok jobban bírják a hányattatásokat, a napfény kevésbé zavaró használatuk során, jobban mutatnak a fegyveren. Itt általában csak egy pont jelöli a célt. Áramforrásuk nagyon változó lehet. Gombelem, CR123A, AAA és más áramforrással hajthatóak meg. Leggyakrabban ACOG-gal (eredetileg nem red dot, hanem 4x optika), Aimpoint replika (M2), EoTech E55X-sorozat tagjaival és különböző Red-Dotokkal találkozhatunk, de nagyon nagy a választék. Léteznek távcsövekre szerelhető red dotok is, ezek nagyon jó választások lehetnek - mivel kis méretűek és nagy variációs lehetőséget nyújtanak.
Lehetőleg ne válasszatok olyan Red-Dotot aminek nem ívelt a betekintő lencséje.
Itt van egy kis Videó, amely bemutatja a betekintés felől a látképet, ha a célkeresztetet nézitek lehet látni, hogy melyík használható. Köszönet érte.

Néhány példa: